Спазвате ли обещанията си?

Искате нещо да изкрещите пред света или просто да напишете...Може да го направите и тук
Vassil
Администратор
Мнения: 1570
Регистриран: съб фев 14, 2004 0:54

Спазвате ли обещанията си?

Мнение от Vassil » чет дек 20, 2007 22:00

Обещанията главно биват 2 вида във институциите:
*устни
*писмени
Писмените ги взимат по-сериозно защото могат да навлечат неприятности. Как стоят обаче при вас нещата със устните обещания?
Мислите ли, че обещанието е закон или минавате по "тънката лайсна".
Внимавате ли преди да давате обещания? Има ли такива които не сте изпълнили скоро? Съжалявахте ли?

Потребителски аватар
gorski_
Разбиращ
Мнения: 536
Регистриран: вт дек 20, 2005 1:41
Местоположение: Avantasia

Мнение от gorski_ » пет дек 21, 2007 0:48

Устното обещание е въпрос на чест и достойнство. Аз си спазвам обещанията, понякога със зъкаснения, но ги спазва. Случвало се е да се издъня за нещо и съм си взимал поука. От такива ситуации вече съобразявам до каква степен съм достоен да дам дадено обещание.

Писменото обещание е окова в обществото. Удряш си подписа на някакъв лист хартия и ако не го изпълниш ти го вадят през...унуй място дет нищо хубаво не излиза хаха. Но да, там вече е за по-сериозните неща. Ама като се замисля, кое е по-сериозно? Да обещаеш на приятел, че ще му помогнеш да свърши някаква работа, или да обещаеш на някоя фирма, че ще върнеш дадената кола на заем на време? Според мен първото е по-важно от морална гледна точка.

Едно обещание не трябва да зависи от мастилена завъртулка на парче хартия, а от сърцето на човека. Но това е само принципно. Лоши хора колкото щеш. В такъв свят живеем хаха.
No faith, only the power of will
Изображение

Потребителски аватар
Tea
Знаещ
Мнения: 486
Регистриран: вт авг 23, 2005 9:11
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Tea » пет дек 21, 2007 10:20

Обещанията са интересна работа. Колко сме давали като деца - че ще сме приятелки до гроб, че няма да кажа тайната на Жорко...и ги спазвахме толкова ревниво, че бяхме готови да се борим срещу всички за тези ни обещания. Днес се замислям много, преди да дам обеанието си. Това е нещо с такава неподозирана сила, че понякога е трудно да се удържи. Имам приятели, с които ежедневно се дават обещания за разни неща и се спазват. За тези хора мога да кажа, че винаги може да се разчита на тях, а и ми е достатъчно приятно, когато занм, че и на мен може да се разчита. А и най-интересното е, че винаги се тръгва от мъъънички неща, а постепенно нивото се вдига и вдига. Неспазени обещания май нямам, имам съвсем леко закъснели, понеже съм си разхвърляна и разсеяна на моменти. Има обаче неспазени спрямо мен, което наистина боли.gorski_ подхвана една хубава тема - за стойността на обещанието. Подкрепям те напълно. А обещанието, с което се гордея е, че като деца с приятелка си обещахме да сме завинаги заедно, дори подпечатахме писмено обещанието си с по малко кръв от палците:) (Знаете, кръвната клетва, ала-бала...). Минаха мнооого години от тогава. И до днес обещанието тежи на мястото си и се изпълнява все повече със всяка изминала година:)
Ако си гледаш в краката, вървиш с наведена глава. Ако внимаваш във всичко, нищо не става както трябва. Ако нямаш нищо, нямаш какво да губиш. Ако имаш всичко нямаш за какво да живееш. Не преживявай - живей. There is no other way.

Vassil
Администратор
Мнения: 1570
Регистриран: съб фев 14, 2004 0:54

Мнение от Vassil » пет дек 21, 2007 13:57

Част от успеха на великите личности е това, че са спазили обещанията си, а не са казали: "Ми, ще видя дали може да го направя" "Ще ти се обадя утре" "Обадете се след седмица пак да говорим". Чувал съм ги по много тия изречения и едно е било общо, това, че нищо не е направено. Ако ще обещанието да е писмено има адвокати и санкции които могат да заобиколят нещата, а понякога устното обещание от правилният човек си е обещание на място. Бързо експедитивно и коректно. Такива хора харесват и се помнят. В единият бизнес който се занимавам съм срещал горните обещания в кавички, но съм срещал и без" мрън, мрън", а направо си казано и с тези хора още се работи и бонусите за тях са много по-големи заради гласувано доверие. Но доверието трудно се гласува именно заради некоректните хорица. Много може да се говори още...

Потребителски аватар
Sirius
Разбиращ
Мнения: 648
Регистриран: нед дек 16, 2007 18:22
Местоположение: Sliven
Контакти:

Мнение от Sirius » ср яну 23, 2008 21:50

Когато обещаваме винаги трябва да сме сигурни,че можем да изпълним обещаното. Много неприятно е когато някой е обещал и в последствие е забравил или пък от несериозност се изметне. Но пък има и хора дето обещават само и само за да им се махнат от главата или пък за да си извлекат собствена полза. Аз се опитвам да обещавам само реални неща, които мога да изпълня. И никога не искам от другите да обещават невъзможни неща. Просто с обещанията много трябва да се внимава. :)
"Аз знам че нищо не знам, но има такива които и това не знаят." Аристотел

Потребителски аватар
Kalisto
Яко в играта
Мнения: 78
Регистриран: ср яну 02, 2008 18:22

Мнение от Kalisto » чет яну 24, 2008 18:13

твърдо мога да заявя че си изпълнявам всички обещания

Потребителски аватар
hotblooded
Знаещ
Мнения: 351
Регистриран: пон яну 22, 2007 8:16

Мнение от hotblooded » чет яну 24, 2008 18:47

Спазвам си обещанията, и винаги внимавам какво обещавам (не обещавам неща които не зависят само от мен)
Когато си пожелаваш да живееш вечно, не забравяй да си пожелаеш и вечна младост!

Потребителски аватар
Kalisto
Яко в играта
Мнения: 78
Регистриран: ср яну 02, 2008 18:22

Мнение от Kalisto » пет яну 25, 2008 18:14

hotblooded написа:Спазвам си обещанията, и винаги внимавам какво обещавам (не обещавам неща които не зависят само от мен)
Така и трябва!!!!!!!
Никога не обещавай нещо което не можеш да изпълниш

Vassil
Администратор
Мнения: 1570
Регистриран: съб фев 14, 2004 0:54

Мнение от Vassil » пет яну 23, 2009 17:26

По обещанията можеш да разбереш един човек какъв е в голяма степен. Това е моста между думи и дела. Между празнословие и думи на място. И все пак какво кара хората според вас да дават прази обещания?

Vassil
Администратор
Мнения: 1570
Регистриран: съб фев 14, 2004 0:54

Мнение от Vassil » ср май 27, 2009 10:54

Когато обещавам няма значение кога, къде и в какво състояние съм бил. Няма такива оправдания като, "ама то такова", "ама сега съм болен". Щом си обещал ще си го правиш. Следващият път много ще си мислиш какво обещаваш.

Потребителски аватар
Sirius
Разбиращ
Мнения: 648
Регистриран: нед дек 16, 2007 18:22
Местоположение: Sliven
Контакти:

Мнение от Sirius » ср май 27, 2009 19:38

Vassil написа:По обещанията можеш да разбереш един човек какъв е в голяма степен. Това е моста между думи и дела. Между празнословие и думи на място. И все пак какво кара хората според вас да дават прази обещания?
Според мен хората, които дават такива обещания са в голямата си част несигурни и непостоянни. Несигурни, защото винаги друг решава вместо тях и непостоянни, защото преди всичко действат по настроение.
Понякога се дават празни обещания в голям мащаб - обикновено от политици и общественици за да спечелят нещо за себе си. Тия най ме дразнят празнодумци и егомани.

А беше време :D когато се обещаваше петилетния план да се изпълни за 4 години :roll: , а се изпълняваше за 3 :wink:

Най-често бюрократите и чиновниците обещават - утре ела и всичко ще се уреди, на другия ден пак същото, докато ти писне и не тръгнеш по други пътеки да се оправяш.
Най-гадно е да ти вържат тенекия и после да ти се се оправдават, ама обстоятелствата се развиха така и прочие... А ти в последствие разбираш, че на дадения човек не му пука дет ти е вързал тенекия.

Потребителски аватар
anahata
Намиращ
Мнения: 171
Регистриран: пон май 14, 2007 15:29

Мнение от anahata » ср май 27, 2009 20:20

Осъзнаването, че даденото обещание трябва да се изпълнява, е тест, който показва зрелостта на човека, силата на неговия характер. Иначе обещанията са думи, хвърлени на вятъра, без очаквания резултат те носят разочарование. И още - създават впечатление за несериозност и безотговорност.
Васко, имам едно неизпълнено обещание - снимката на Ричи. :)

eniivanova
Тишина
Мнения: 4
Регистриран: нед май 31, 2009 21:24
Местоположение: varna

Мнение от eniivanova » нед май 31, 2009 21:26

по принцип спазвам,ама май не всеки път :oops:

Потребителски аватар
Gab4o
Разбиращ
Мнения: 1810
Регистриран: пет юни 10, 2005 18:46
Местоположение: Around the World, Where the Heart Belongs, Venezia
Контакти:

Мнение от Gab4o » пон юни 01, 2009 9:19

Ох, ужас...вместо `Спазвате ли обещанията си` прочетох `Ползвате ли обществени бани` ??!? хаха
лелелелеле ужас
сори за офтопика
8)
Един проект от създателите на Your Crossroad of Hopes - http://Book.CrossroadBg.com/
Изображение
Изображение

petursaev
Мярвал се
Мнения: 7
Регистриран: пет юни 26, 2009 12:13

Мнение от petursaev » чет юли 16, 2009 15:10

Винаги, защо иначе да ги давам.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта