Относно знака "копирайт" при цитиране на статия...

Ако ви интересува нещо около сайта ми.Ако имате предложение за нещо друго. Ако нещо конкретно не харесвате или харесвате и мислите да го споделите мястото е тук!
Отговори
^Loki^
Търсещ
Мнения: 56
Регистриран: чет мар 24, 2005 21:18

Относно знака "копирайт" при цитиране на статия...

Мнение от ^Loki^ » чет окт 11, 2007 17:00

Здрасти Vassil ;)
Направи ми впечатление че при цитат на статия (от връзката "Цитирай статията в твоя сайт"), излиза знак за запазени авторски права, но никъде в сайта не е упоменато какъв е лиценза на статиите. Т.е. нямат лиценз.
Следователно няма как да са със запазени права, и всеки може да ги copy-paste без да се съобразява с източника, и може да твърди че са негови.
Може би в случая е подходящ един Creative Commons лиценз, тъй като в сайта ти има доста "лично творчество". За да е лицензирана дадена статия с него, просто е нужно да излиза картинка или надпис гласящ че статията (или целия сайт) е с CC лиценз. На creativecommons . org има подробности за лицензите.
Само казвам, тъй като е кофти някой да ти копира нещата...

Vassil
Администратор
Мнения: 1570
Регистриран: съб фев 14, 2004 0:54

Мнение от Vassil » пет окт 12, 2007 7:46

Здравей ^Loki^
Запознат съм със лицензите creativecommons.org и съм се замислял за тях, но един довод не излиза. Според закона за авторските и сродни права като си е излязло на някое място за първи път то вече придобива права на собственост. Ясно ми е, че нито закона за авторските и сродни права нито общноста за отворен код ще ми опази правата ако някой е решил да краде нещо. Някога и смешни скриптове слагах да няма copy->paste но видях каква безмислица е. Има и друг проблем, около 10% от сайта е само мои авторски неща, за останалото макар и превод макар и компилирано или както е при секция музика правата са на друг.

И мен никой не ме е опазил да преведа съответно текстове за сайта. Така че за момента оставам без това банерче, а на нечия съвест или липса на такава. Аз си имам начини да следя ако нещо е изтекло от сайта ми и вече да си търся съответни мерки доколкото е възможно.

Благодаря, че повдигна въпроса, аз имам една идея която може да спомогне по-добрата защита, а и същевременно да се включат неща неприсъстващи на сайта, но вкарващи яснота по неща вътре :wink: разширени и преценени, че няма да присъстват.

^Loki^
Търсещ
Мнения: 56
Регистриран: чет мар 24, 2005 21:18

Мнение от ^Loki^ » пет окт 12, 2007 17:28

Да, аз знам че едно банерче с лиценза в никакъв случай няма да опази правата... :) По скоро повдигнах въпроса принципно, защото все повече и повече съм привлечен от свободните лицензи.
Не за да не може някой да ми копира нещата, напротив - нека ги копира и споделя и променя колкото иска (в крайна сметка именно това ми е целта - широко разпространение).
По-скоро, за да не може някой да печели на мой гръб (а такива хора винаги ще се намерят).
Примери за това много - как разни фирми си присвояват правата за разни неща, просто защото тези неща първоначално не са поставени под определен лиценз.

Както казах - въпроса е по-скоро принципен, но аз като поддръжник и участник в GNU/Linux общността, съм длъжен да съм принципен по отношение на лицензите... :)

Vassil
Администратор
Мнения: 1570
Регистриран: съб фев 14, 2004 0:54

Мнение от Vassil » съб окт 13, 2007 17:58

И този банер с линк също не променя нещата да ти ги приберат и да си печелят съгласи се. Темата определено беше не за сайта, а за да споменем лицензите. Нямам нищо против да ги обсъдим. GNU си има цена и тя се плаща или от доразвит софтуер в последствие платен или от подръжки и инсталация. Даренията са до едно време. Комерсиален Линукс има има и аналози безплатини. Нищо лошо.

^Loki^
Търсещ
Мнения: 56
Регистриран: чет мар 24, 2005 21:18

Мнение от ^Loki^ » вт окт 16, 2007 23:10

Не. Темата не беше пусната за да спомена лицензите, макар че вопоследствие стана точно така. Единственото нещо което ме провокира да я пусна е това че има знак копирайт, който не е подкрепен с никакъв лиценз. Това беше причината.

Както и да е, нека не задълбаваме много, че ще отегчим случайните минувачи ;)

Vassil
Администратор
Мнения: 1570
Регистриран: съб фев 14, 2004 0:54

Мнение от Vassil » ср окт 17, 2007 22:44

Съгласявам се с теб. И за двете неща. Като измисля формулировка в страничка имаща връзка от всички останали освен банерчето ще сложа съответната дрънканица. А за другия вариант който имах ще се мисли в последствие.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост