Защо богатите страни са богати, а бедните, бедни?

Искате нещо да изкрещите пред света или просто да напишете...Може да го направите и тук
Отговори
Equilibrium
Тишина
Мнения: 1
Регистриран: пет сеп 07, 2007 13:44

Защо богатите страни са богати, а бедните, бедни?

Мнение от Equilibrium » пет сеп 07, 2007 14:04

Здравейте всички!

Забелязах, че в този форум се дискутират сериозни теми и реших и аз да се включа.

Въпроса ми е, какво е вашето мнение - защо някои страни, като Съединените Щати, повечето представители на Западна Европа, Русия..са добре развити икономически и до голяма степен културно, докато повечето африкански страни, например, не могат да се отърсят от мизерията и да уредят държавите си в по-работещи правни и икономически системи?

Действително ли някои народи са интелектуално по-надарени и напреднали от други и това определя развитието им, в историята и в настоящето, или изоставането на бедните народи се дължи на други фактори и обстоятелства? Кой определя съдбата на народите в днешния свят - техните граждани или група влиятелни олигарси, които създават "правилата на световния ред"?

Ако темата ви се струва интересна, включете се с мненията си.

Потребителски аватар
hotblooded
Знаещ
Мнения: 351
Регистриран: пон яну 22, 2007 8:16

Мнение от hotblooded » пет сеп 07, 2007 16:57

Богатите са богати защото знаят как да си управляват богатството! Освен това в даден момент от историята са се възползвали по най-добрия начин, по подаръка които им поднася съдбата.... Пример САЩ - световни длъжници преди първата световна война: Дължат пари на Мексико - тексас е откупен именно от мексико (Войната е с цел мексико да седне на маста за преговори и да се смъкне цената) дължат и на Британската империя и на Франция.... С доставките за воюващите страни икономиката изживява истински БУМ, но с яденето идва и апетита, и под "влиянието" на индустриалците САЩ се включват във войната, поръчките за промишлеността се увеличават..... Войната свършва, САЩ са изплатили всичките си дългове. Индустрията се е развила много, достигнати са технологични върхове.... Въпреки голямата депресия наистина големите фирми оцеляват, за да превърнат САЩ в найстина недостижима икономика.... Защо това не става другаде? Ами не знам..... Но има и анти-пример: СССР
Когато си пожелаваш да живееш вечно, не забравяй да си пожелаеш и вечна младост!

йорданка савова
Новак
Мнения: 18
Регистриран: вт юли 24, 2007 17:26

Мнение от йорданка савова » съб сеп 08, 2007 19:26

Често си задавам този въпрос и си отговарям, че основната причина някои страни да са в първите места е : 1.ВЪЗПИТАНИЕ В ПРЕДПРИМЧИВОСТ, която да създава хармония(имам предвид днешните богати хора,които с богатството си създават мизерия) 2. Истинско отношение към младите хора( научават ги още в детската градина за неуспехите да потърсят вината в себе си), разбира се това се постига като има обективност; за своите успехи да се гордеят, защото са лични, а не на партии и родители.Родителите са подкрепа разбира се, а не основната причина!Няма да забравя думите на едно момче, което учи в Дания, да знаете само как се гордеят с децата си, когато ви запознават с тях все едно ви представят послдния модел Порше. Затова смятам че такава нация никога няма да бъде бедна(тя е само 5 млн.)3.Морални ценности,които са непреходни с времето!
обчам да разговарям

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта