Eтническа (НЕ)толерантност

Искате нещо да изкрещите пред света или просто да напишете...Може да го направите и тук
Потребителски аватар
hotblooded
Знаещ
Мнения: 351
Регистриран: пон яну 22, 2007 8:16

Eтническа (НЕ)толерантност

Мнение от hotblooded » нед авг 26, 2007 11:58

Ако при четенето на това заглавие нещо ви смърди - това са политиците които винаги се стремят да извлекът дивиденти от разни инциденти, които винаги се случват около изборите.....
Но да се върнем по същество! Няма да разглеждам или да се спирам на ДПС и участието му в политическия живот - това което го има ДПС - обръчи от фирми го има всяка партия, само че за разлика от ДПС другите не си го признават! Изборните екскурзии - ами преди 15 години бяха дори по масови само че ДПС печелеше 2 пъти по малки проценти гласове! Следователно проблема не е в тях - кучето е заровено другаде! Да се насочим към другото "малцинство" което редовно се оплаква от "нарушения на човешките си права" - а именно ромите! Кои го измили това роми - след като векове наред са наричани цигани, мангали, сачове, кюнци и какво ли още не..... Наскоро тука там стават инциденти между бели и черни, сигани и българи, мангали и скинари и тем подбни.... Веднага се появяват разни фигури (човешки) които пред камерите, успокояват тълпите, единият ден са в софииски квартал, другия ден като чрез телепоратция докато стане проблема и са на 60 км от София..... Прекалено нагласено ми се струва.... Започват се изказвания: ако ги пуснат от затвора ще ги..... , такива трябва да се......, И започват едни изказвания, предизборни обещания за интегриране и какво ли не още! И изречения че всички са равни пред закона! Мислите ми бяха прекъснати от една сянка краи прозореца - Оказа се един чакал единак, в началото се уплаши, но после реши да говори (изненадващо и за мен): Искам да се оплача от вас хората - дето сте по светли по телевизора (горкото животно виждав черно бяло) и започна своя монолог:

- Ние чакалите се храним с мърша, но от време на време удушаваме по някое пиле или агне (яре) (когато не намерим мърша)! На чакал се падат 1-2 пилета + 1/3 яре на година! На пазарна оценка това са 60-70 лв. 100 да бъдат! И поради тази причина за всеки застрелян чакал държавата в лицето на окръжното лесничейство изплаща......20 лева! В същото време, онези хора дето изглеждат по тъмни на телевизора (съжелявам не мога да виждам цветно) крадът кабели, замерват влакове с камъни, не си плащат тока, крадът каквото и където сварят.... не им се случва нищо! В същото време моята глутница беше избита! От един ловец на които същите тези по тъмни човеци обраха! Взеха му зимнината, взеха му добитъка..... Той стоеше с пушка в ръка но не посмя да стреля - защо не знам! Откраднаха му 6 телета, 20 овце, 4 кози, 10 щайги с консерви! Това щеше да стигне на моята глутница да изкара зимата! Но на тези им стигна само за 2 дена - обраха и съседа! И хората се събраха и решиха да избият нас чакалите от моята глутница изкараха 420 лева! Колкото да си купят 5-6 кози, аз сега съм единак и се чудя дали да не заведа няколко дела в Страсбург или да пиша на Бриджит Бардо - мечките поне успяха! Но дори и да спечеля няма да разбера защо нас избиват, а другите ги хранят с месо (преди изборите), пардон забравих за нас дават по 20 лв. За онези с "човешките права" дават по 20 години.........
След този тъжен монолог на стария чакал се сетих за култовия чалга-хит: "....За милиони няма закони, за кокошка няма прошка...."
Когато си пожелаваш да живееш вечно, не забравяй да си пожелаеш и вечна младост!

Vassil
Администратор
Мнения: 1570
Регистриран: съб фев 14, 2004 0:54

Мнение от Vassil » ср авг 29, 2007 15:04

Налагаше ми се да минавам тия дни през една ромска махала. Направиха ми впечатление някои неща това как те поздравяват едва ли не всички. Имаше и такива деца които на поздрава отговарят със псувня.
Живял съм сред етнически турци. Виждал съм се и с негри. Дори с един намерихме яка приказка. Смея да твърдя, че нещата опират до едно много просто нещо. Разликата в средата която живеем ражда пропасти. Но това не оправдава тези които правят мизерии. Когато някой започва да нарушава правата на мен или друг аз не мога да се радвам. Когато някой прикривайки под равенството дава приоритет и оневиняване на незакнонни дейности на едни или други тогава различията са явни. Хората могат да живеят заедно, ако законите било и в своя корен грешни понякога са равни и за едните и за другите.
Има роми които крадят, има такива които не си плащат сметките и живеят на чужд гръб (помощи), но има и такива които работят. Закона трябва да действа с пълната си сила за всички български граждани.
При нас обаче проблема е че всички твърдят че е беззаконие но когато е да минат и те метър и да направят нещо да скатаят го правят било и не сериозно престъпление. Да знам, че оправдавате с това "всички правят що и аз да не го правя".

Потребителски аватар
tochica
Търсещ
Мнения: 42
Регистриран: съб сеп 15, 2007 15:17
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от tochica » съб сеп 15, 2007 18:59

когато бях на 4 имаше едно негърче в детската ми градина и всички го гледаха като извънземно, това брои ли се по темата :D
но сериозно, наистина беше гадно, щом съм била на 4-5 и още го помня това :(
CoMmOn fEaT. Lily AllEn - DRivIN’ Me wilD

Vassil
Администратор
Мнения: 1570
Регистриран: съб фев 14, 2004 0:54

Мнение от Vassil » вт ное 06, 2007 12:02

Но всичко си има и друга страна. Визирайки моето мнение..Около едни сравнително скорошни избори близо до нас се поръчваше в едно кафене на език различен от българският език. При повдигане на рамене от страна на сервитйорката и беше обяснено че ще научи и другия скоро време. Е при такива приказки толерантноста ми си отива спрямо такива индивиди. Всичко си има граници. Говоря в частност спрямо някого, а не спрямо цял етнос.

Потребителски аватар
Sirius
Разбиращ
Мнения: 648
Регистриран: нед дек 16, 2007 18:22
Местоположение: Sliven
Контакти:

Мнение от Sirius » нед фев 17, 2008 22:32

Ето днес Косово си празнува независимостта.
Сръбска територия превзета от албанците, бавно и методично с висока раждаемост и с помощта на чужди интереси.
Сега сърбите там са малцинство.
Така се прекроява световната карта. :cry:
"Аз знам че нищо не знам, но има такива които и това не знаят." Аристотел

Потребителски аватар
чочосан
Мярвал се
Мнения: 9
Регистриран: съб май 24, 2008 12:20

Мнение от чочосан » ср юни 11, 2008 21:05

Ами вие не виждате ли ,че и тук става същото?Българите в България сме на изчезване.Някои етноси раждат доста деца,а ние по едно-две.В една Америка съставена от толкова различни националности офииалния език е англииски,а в малка България имаме новини на "майчин език"Живея в такъв район и си нямате представа колко са бедни тези хора и как разни арабски ходжи успяват да ги омотаят в мрежите си.А няма да говоря за някои от политиците ни.Колкото до циганите началник съм на около сто такива и мога да ви уверя,че това племе не подлежи на интеграция.Дори и работещите са мързеливи и лъжливи.
животът е песен,стига да можеш да пееш

Потребителски аватар
Sirius
Разбиращ
Мнения: 648
Регистриран: нед дек 16, 2007 18:22
Местоположение: Sliven
Контакти:

Мнение от Sirius » вт юни 17, 2008 18:51

Ами в България всичко е по-иначе, дори местоположението на столицата ни е такова, че е трудно да се направи дългосрочна прогноза за времето (това го каза един синоптик) - един вид аномалия.
По въпроса за новините мисля си, че е безпредметно да ги има защото турците си гледат и слушат турски новини по сателита. Държавната ни телевизия е задължена да ги излъчва и никой не ни пита.
Но в крайна сметка Сливен, поради големия брой, роми заети в чистотата е стравнително чист град, щото инак няма социални помощи. И сме първи в листата с броя дребни престъпници.
Ромката с 5-6 деца изхранва родата.
Преди месец някъде в аптеката една ромка с малко дете дава 20 лева за лекарства и аптекарката и казва дай ми 15 стотинки защото нямам монети да ти върна Ромката казва нямам, аз извадих стотинки и ги давам да се махне по бързо от аптеката, че ми умириса душата, а тя хоп и намери стотинки. Ако мине номера да прекара аптеката.
Такива са ромите и все пари нямат, а не щат да работят, социалните им стигат.

Потребителски аватар
gorski_
Разбиращ
Мнения: 536
Регистриран: вт дек 20, 2005 1:41
Местоположение: Avantasia

Мнение от gorski_ » чет юни 19, 2008 10:53

Бе тва са измет на обществото хаха

Тука вече няколко пъти се случва да ходя да помагам на брат ми в апартамента му, че прави ремонт. И нали двамата изнасяме сумати дъски, желяза, стари радиатори и изобщо всякакви буклуци. Не ги знам тия същества как го правят, но за около 10 ни надушват и се събират пред входа. Почват "Бате, да помогнем?" .. и т.н., идват още мангали, почват да се карат кой дошъл първи, незнам си кво...абе опасни са. Ама поне ни спестиха разходката до казана, като изнесоха всичките буклуци там, ние им платихме с желязата. За роби стават.

В тях има и нещо нечовешко. Бях чувал че ДНК-то има е изменено и е по-различно от нашето. Абе жилави са. Един приятел ми разправя как някъв цинго качвал разни нарязани дървета в някакъв камион. Изрода бил някъв кльощав такъв, хилав, 50 кила с мокри дрехи. Вдигнал накъв огромен пън с двете ръце и го метнал в каросерията. Приятеля ми седял и гледал като застрелян хаха :) Абе жилави са тия същества. Аз много не ги приръвнявам към човешките същества. Тумор в обществото са те.
No faith, only the power of will
Изображение

Vassil
Администратор
Мнения: 1570
Регистриран: съб фев 14, 2004 0:54

Мнение от Vassil » чет юни 19, 2008 14:18

И пак да кажем. От форума не търпим расизъм и т.н. gorski_ смегчи малко езика. Все пак последното което ми липсва е едно дело...

Потребителски аватар
Sirius
Разбиращ
Мнения: 648
Регистриран: нед дек 16, 2007 18:22
Местоположение: Sliven
Контакти:

Мнение от Sirius » чет юни 19, 2008 19:16

До ген си е за ромите, ако да кажем българско дете се отглежда в такива условия в каквито се отглежда ромско дете в махлата - българчето ще умре за 10 часа.
Виждала съм при минусови температури цигане без чорапи само по чехли и без гащи (3-4 годишно) да шляпа по леда - дупето му моравочервено, а то врътка гюбеци.
Лятото се къпят в канала дето е тиня и боклук и пак са здрави.
Ще ги интегрираме сред нас, че да не ходят по другите държави.
Не щат да ходят на училище, дай им песни, кючеци и скандали - там са в стихията си.

Потребителски аватар
чочосан
Мярвал се
Мнения: 9
Регистриран: съб май 24, 2008 12:20

Мнение от чочосан » чет юни 19, 2008 22:11

Една циганка идваше редовно на работа синя и натъртена.Когато я попитах защо е такава тя ми каза ,че мъжа и я пребива всяка сутрин вместо закуска.Попитах я защо не го напусне,а тя ми каза-а а тои ме бие защото ме обича.Мисля ,че ги познавам горе-долу добре,но те ме изненадват всеки път с нещо ново и естествено по откачено.
животът е песен,стига да можеш да пееш

Потребителски аватар
gorski_
Разбиращ
Мнения: 536
Регистриран: вт дек 20, 2005 1:41
Местоположение: Avantasia

Мнение от gorski_ » пет юни 20, 2008 17:40

Хах, това ми на помня на "Улицата" :)

Василе, няма да се повтори;)
No faith, only the power of will
Изображение

Vassil
Администратор
Мнения: 1570
Регистриран: съб фев 14, 2004 0:54

Мнение от Vassil » вт май 26, 2009 19:26

Много се говори за "Десетилетието на ромското включване" "Интеграция на ромите". Аз виждам, че това са пари които "потъват" в голямата си част. За останалите... Работата е там, че те не желаят да бъдат интегрирани. Когато това нещо става си е насила и на база на това че взимат някакви пари които определено не отиват по предварително установеното им предназначение.
Малкото (което за политицитите е много) е просто на тези хора да се наложат същите права и задължения както и на останалите хора. За да няма разделение, етническа нетолерантност и т.н. Който твърди, че те са без пари (има и българи които са без пари и нямат тези "привилегии") и при безработицата е така (няма образование - няма работа).
Като започнат да спазват правилата на мястото в което живеят и хората ще ги приемат по-сериозно. От там насетне всеки както иска да живее.

Потребителски аватар
Tea
Знаещ
Мнения: 486
Регистриран: вт авг 23, 2005 9:11
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Tea » вт май 26, 2009 23:19

Vassil това с тяхното интегриране никога няма да се получи. Никой циганин, или ром за по-така, няма да остави чаветата за 7 часа в някое школо. За тия 7 часа те ще му донесат поне 50 кинта, 3 телефона, десетина часовника и едно колело. Иди го убеди, че само след 12 години децата му ще могат да имат добра работа. И тогава ще изкарват по 400 лева. Добре де, ми те като ги правят тия кинти за една седмица? Няма как да стане. Скоро те ще трябва да ни интегрират.
Ако си гледаш в краката, вървиш с наведена глава. Ако внимаваш във всичко, нищо не става както трябва. Ако нямаш нищо, нямаш какво да губиш. Ако имаш всичко нямаш за какво да живееш. Не преживявай - живей. There is no other way.

Потребителски аватар
anahata
Намиращ
Мнения: 171
Регистриран: пон май 14, 2007 15:29

Мнение от anahata » ср май 27, 2009 0:26

Имам богати впечатления от ромите. От една страна, те са невероятно издръжливи, свободолюбиви, жизнени, освободени от всякакви привързаности - с една дума - целунати от бога. От друга страна, мизерия, неграмотност, зависимост и унижение.

Всяко живо същество има нужда от обич и внимание. И това е най-видно в общуването с тази общност. Измежду моите ученици роми има такива като врабчета, същински рошльовци - неумити, несресани, с изрисувани лица и ръце. Има и други - горди души. Те те гледат насмешливо и хитро.

Онзи ден един наш УЧЕНИК един изскочи от кофата за боклук и ме поздрави. Без неудобство. Даже гордо.

Който подценява циганина/а те са такива/, много греши.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта