Вярвате ли в Господ?

Искате нещо да изкрещите пред света или просто да напишете...Може да го направите и тук
Потребителски аватар
Gab4o
Разбиращ
Мнения: 1810
Регистриран: пет юни 10, 2005 18:46
Местоположение: Around the World, Where the Heart Belongs, Venezia
Контакти:

Вярвате ли в Господ?

Мнение от Gab4o » пет ное 25, 2005 14:14

Здравейте ФоРуМцИ,
искам да ви попитам нещо много сериозно и не се съмнявам, че ще ми отговорите по същия начин.
Вярвате ли в Господ? Какво е той за вас? Изображението от иконата? Сила, която е навсякъде около и в нас? Или не вярвате? Ако вярвате, ходите ли на църква? Въобще споделете всичко, което сметнете за необходимо.


Лично аз вярвам в Господ, ходя редовно на църква и съм християнка. Като се замисля може би единствено не постя. Искам да кажа също, че Господ ме пази, както мен, така и близките ми, и всички! И неведнъж ми е помагал, той много ми помага и ме води! Благодаря на Господ за всичко.

и само да ви помоля, понеже темата може да предизвика конфронтации тип левски-цска, нека не се караме и заяждаме, нито нападаме (сигурна съм, че няма да е така ) :wink: и просто всеки да изкаже своето мнение.
Един проект от създателите на Your Crossroad of Hopes - http://Book.CrossroadBg.com/
Изображение
Изображение

test
Намиращ
Мнения: 106
Регистриран: ср ное 02, 2005 16:49
Контакти:

Мнение от test » пет ное 25, 2005 21:58

вярата ми в Господ се свежда(ше) до една молитва, която съм научил от баба ми. по едно време я казвах всяка вечер преди да заспя (май бях в 4-клас). казвал съм я без да вярвам в някакво тълкувание от Библията, а с идеята за абстрактна сила. ала вече не вярвам дори в такава абстрактна сила (тоест вярвам, но приемам, че нейната абстрактност е такава, че тя не може да има каквато и да е връзка с нашето съществуване - ние сме сами да създаваме всичко, освен това засега интелектът е смъртен, и начинът по който аз в момента изживявам себе си ще изчезне, както са изчезнали милиарди и милиарди същества на земата до този момент); но се случва в моменти на стрес :), да се сетя за тази молитва. споменявам си я с мисълта за връзката ми с възрастните, родителите ми също. придобивам една увереност и концентрация за моето мястото във света, една решителност "да действам". :)

Willow
Знаещ
Мнения: 361
Регистриран: пон окт 31, 2005 14:43
Местоположение: In a world of nothingness

Мнение от Willow » съб ное 26, 2005 16:49

Първо тук е мястото да си зададем въпроса дали вярваме от страх или заради самата вяра.
Без вяра не можем,мисля,че се повтарям,но вярата крепи човека.И няма значение начинат по-който наричаме силата в която вярваме,има значение само това че вярваме в нея и колко силно вярваме.И точно заради тая ми теза не разбирам Християнството.Защо то отрича всички останали вярвания?(Не се заяждам просто задавам въпросите на които не съм намерила отговор,в случая съм го намерила де ама ми се иска да греша)
Аз съм силно вярваща и за мен да си вярващ не значи всяка неделя да ходиш на църква или да целуваш някоя икона.Ние носим бог в себе си и няма значение дали ще се молим в църква или където и да било.
Сега нещата от малко по-различна светлина.
Вярата е най-успешния начин за контролиране на масите.Защо Божите хора(свещенниците)са толкова богати,карат най хубавите коли и се къпят в разкош.Това правилно ли е?От къде взимат тези пари?И защо след като те са финансово много задоволени църквите тънат в мизерия?
Мисля,че много по-подходящо е вместо да даваме дарение(дори и от стотинки да е)на църквата да нахраним едно гладно дете.
Вместо да отидем един път в годината на църква и да сме горди от себе си с това и да чувстваме,че всичките ни грехове са упростени,трябва да мислим за заобикалящата ни среда всеки ден,да я пазим и уважаваме,тогава ще има за какво да се гордеем.
Someone to face the day with, someone I'll always laugh with... Even at my worst I'm best with you...

Потребителски аватар
Gab4o
Разбиращ
Мнения: 1810
Регистриран: пет юни 10, 2005 18:46
Местоположение: Around the World, Where the Heart Belongs, Venezia
Контакти:

ами,

Мнение от Gab4o » нед ное 27, 2005 18:51

Логиката и чудесата... никое чудо не е било обяснявано логично досега..това ще кажа аз в заключение ;]
Един проект от създателите на Your Crossroad of Hopes - http://Book.CrossroadBg.com/
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
Tea
Знаещ
Мнения: 486
Регистриран: вт авг 23, 2005 9:11
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Tea » нед ное 27, 2005 20:15

леле Willow, много мразя да ме оставят без много за казване:) Както и да е, относно Християнството можем да си говорим с векове. Аз лично смятам, че почти всяко нещо си има нужда от рекламна кампания, била тя и толкова грандиозна, както тая на Християнството... Важното е да вярваш. В каквото и да е, стига да не вреди на никого. Иначе никой не може да ти забрани да вярваш в Слънцето, например. Или в Исус, Аллах, Буда, Амон-Ра, Зевс, Тангра...или всичките на куп. Аз вярвам в любовта. В бъдещето. Вярвам в хората. В промяната. и в още куп глупости. Но вярвам.Това е от мен:)
Ако си гледаш в краката, вървиш с наведена глава. Ако внимаваш във всичко, нищо не става както трябва. Ако нямаш нищо, нямаш какво да губиш. Ако имаш всичко нямаш за какво да живееш. Не преживявай - живей. There is no other way.

^Loki^
Търсещ
Мнения: 56
Регистриран: чет мар 24, 2005 21:18

Мнение от ^Loki^ » пон ное 28, 2005 5:33

Който вярва в бог за мен си е заблудена овчица:)
За доказателство вижте това което следва(въпреки че вярващите са известни със свойството си да отричат всякакви разумни доказателства за НЕсъществуването на оня -демек бог или там в когото вярват)

А сега за да видите че не говоря празни приказки, ще ви запозная с някои от абсурдите в Библията.
И така, да започваме:

1. Бог създава светлината и я отделя от мрака, и денят от нощта през първия ден. Но как така, като все още не е създал обектите излъчващи светлина (звездите и слънцето, които създава чак на четвъртия ден)?

2. Създава растенията на третия ден - ден преди да създаде слънцето което всъщност им дава живот (кара ги да фотосинтезират).

3. Създава животните и ги показва на Адам за да види дали някое от тях ще му бъде интересно...но се оказва че никое от тях не може да го задоволи. Затова господ го кара да им даде имена (именуването на няколко милиона вида животни го е държало зает за известно време...)

4. Бог проклина змията. От сега нататък тя ще пълзи по корем и ще яде прах(така пише в Библията). Ама аз се чудя... преди това как се е движила тя? Можеби е подскачала на опашката си? Пък и змиите не ядат прах сега, нали?

5. След като убива брат си , Кайн се тревожи като казва "всеки който ме намери би ме убил". Странна тревога, като се има предвид че тогава е нямало други хора освен ...неговите родители (Адам и Ева)!

6. Бог се ядосва че "земята е изпълнена с насилие". За да премахне насилието решава да убие всичко живо (големият потоп)...

7. След потопа Ной изпраща гълъб за да разбере дали има земя някъде. Но гълъбът се връща с лоши новини - няма земя. След това, САМО седем дена след това, го изпраща пак, и гълъбът се връща носейки маслиново листо. Но как маслиновото дърво е оцеляло след потопа? И ако по някаква случайност някои семена са оцелели в земята, как така са покълнали и са им израстнали листа само за 7 дена?

8. След потопа Бог предава животните в ръцете на хораята, за да правят с тях каквото си пожелаят (ТАКА ПИШЕ В БИБЛИЯТА!). Тази версия е използвана много от вярващите за да оправдаят всякакви видове жестокости към животните или унищожаване на околната среда, и продължава да се използва.

9. След потопа Бог е изпълнен с угризения че е убил всички същества. Затова той обещава на животните никога повече да не ги дави. Дори създава дъгата - за да може всеки път когато я види да си спомня за обещанието. ... Значи всеки път когато види дъга си казва "Офф...да.. вярно. Нали им обещах да не ги давя. Май ще трябва да си намеря нещо друго да правя"...

10. Бог е ядосан от човешката жестокост. Затова праща Големият потоп - за наказание. Но защо убива и всички животни, които нямат никаква вина? Явно никога няма да задоволи желанието си да тормози животните....

11. Кайн и Авел правят дарове към Бог. Авел му принася в жертви животни. Кайн - плодове и зеленчуци. Бог харесва повече даровете на Авел. Не е дадена ясна причина за това...можеби е просто защото има повече кръв, болка и насилие (нямат край мъките на животните ей!)

12. От къде на къде Ева да е виновна че Адам е откъснал забраненият плод? Виновни са змията и Адам. Но въпреки това Бог наказва именно нея (и жените след нея), с родилни болки и подчинение към мъжете...(ДИСКРИМИНАЦИЯ! ДИСКРИМИНАЦИЯ!) Адам е наказан по-леко(трябва да работи за да изкарва прехраната си)...и е наказан защото...се е вслушал в това което неговата жена му е казала. (голямо престъпление, няма що!)

Айде сега се дами и господа, момичета и момчета вярващи се позамислете върху написаното, замислете се и колко жестокости са вършени в името на вашата "вяра". Спомнете си и за инквизицията която изгаря на клада брилянтни учени, положили основите на съвременната наука и на които дължим всичко в съвременния свят.
Спомнете си че Ватикана едва преди десетина години (ако не се лъжа) призна ОФИЦИАЛНО че земята не е плоска и че Галилей е бил прав. Един вид, казват на всички учени изгорени на кладата "извинявайте момчета, объркали сме се..."

Съжалявам, но аз мисля че един атеист може да бъде не по-малко човечен и разбиращ околните отколкото един вярващ, дори обратното.

Религията е създадена с цел КОНТРОЛ над слабите и податливите. За да държи масите под КОНТРОЛ (е.. днес вече нещата са други, но допреди 200-300 години...)
Съжалявам но немога да взема насериозно човек който вярва във "висши" сили. Аз вярвам в това което мога да пипна, вкуся, видя, помириша. Вярвам в явления които могат да бъдат обяснени научно и които могат да бъдат възпроизведени многократно в лабораторни условия.

А има и друго...
Има толкова много богове. Голяма част от тях твърдят че са единствени. Айде сега ми кажете кой от тях е истинският? В кой да вярвам аз, че да съм сигурен че няма да ида в ада или някой негов еквивалент?
И освен това - ако имаше някакъв бог, то той нямаше да има никаква полза от тази игра на криеница. Нямаше да е в негова полза да се крие от нас. Та нали колкото повече хора вярват в него, толкова по-добре(и за него, и за тях). Е според мен най-добрият начин всички да повярват е като той просто ни се покаже. Нека ми се покаже, да го видя със собствените си очи, да ми каже "здрасти батка, аз съм" и тогава ще стана и аз вярващ. Докато не го направи - за мен той не съществува.

...все ми се струва че няма да ми се покаже скоро...незнам защо ама имам такова чувство... хахахах

Айде, сори за дъгия пост, ама кат видя млади хора да говорят за религия и ми става лошо:)

Vas, ако пост-а ми бъде изтрит това ще е точно като инквизицията - не са съгласни с някого, следователно го "изтриват", така само ще се илюстрира кристалната ми правота:))))

"На света няма по-голяма ненавист от ненавистта на невежия към знанието." - Галилео Галилей

Потребителски аватар
Gab4o
Разбиращ
Мнения: 1810
Регистриран: пет юни 10, 2005 18:46
Местоположение: Around the World, Where the Heart Belongs, Venezia
Контакти:

Мнение от Gab4o » пон ное 28, 2005 13:08

^Loki^ написа:за НЕсъществуването на оня -демек бог или там в когото вярват)
спокойно ^Loki^, поста ти няма да бъде изтрит, защото тук се зачита всяко едно мнение. Но ти не прочете ли, че помолих да няма обвинения, заяжданици и обиден език. Затова избягвай повече да наричаш Господ - `оня`, тъй като обиждаш вярващите, т.е мен. Благодаря.
Един проект от създателите на Your Crossroad of Hopes - http://Book.CrossroadBg.com/
Изображение
Изображение

^Loki^
Търсещ
Мнения: 56
Регистриран: чет мар 24, 2005 21:18

Мнение от ^Loki^ » пон ное 28, 2005 14:41

Хм.. ами това е моят начин да го наричам. Дали ще го наричам "бог", "него", "светия дух", или там каквото и да е, все е тая. Това е просто моят начин да го наричам.
Btw знаех си че някой ще си помисли че се заяждам:) (но не това е целта ми)
Ако има обидени или недоволни - МИР;)

Потребителски аватар
Gab4o
Разбиращ
Мнения: 1810
Регистриран: пет юни 10, 2005 18:46
Местоположение: Around the World, Where the Heart Belongs, Venezia
Контакти:

Мнение от Gab4o » пон ное 28, 2005 14:46

^Loki^ написа:Хм.. ами това е моят начин да го наричам. Дали ще го наричам "бог", "него", "светия дух", или там каквото и да е, все е тая. Това е просто моят начин да го наричам.
Btw знаех си че някой ще си помисли че се заяждам:) (но не това е целта ми)
Ако има обидени или недоволни - МИР;)
нее, аз зная, че не се заяждаш. пък и това са деинщини заяжданиците. просто не го наричай тоя. нищо повече. изказвай си мнението свободно.

Според мен има Господ..но вече споделих своето мнение.
Един проект от създателите на Your Crossroad of Hopes - http://Book.CrossroadBg.com/
Изображение
Изображение

^Loki^
Търсещ
Мнения: 56
Регистриран: чет мар 24, 2005 21:18

Мнение от ^Loki^ » пон ное 28, 2005 15:17

10x за разбирането:)
За успокоение ще кажа - добре, няма да го наричам така. Общо взето целта на острото ми изказване е да провокирам и останалите да се изкажат совободно.
В крайна сметка всеки има право да вярва в каквото си иска.

__________________________
Fear is the path to the dark side.

Потребителски аватар
Gab4o
Разбиращ
Мнения: 1810
Регистриран: пет юни 10, 2005 18:46
Местоположение: Around the World, Where the Heart Belongs, Venezia
Контакти:

Мнение от Gab4o » пон ное 28, 2005 15:26

^Loki^ написа:10x за разбирането:)
За успокоение ще кажа - добре, няма да го наричам така. Общо взето целта на острото ми изказване е да провокирам и останалите да се изкажат совободно.
В крайна сметка всеки има право да вярва в каквото си иска.__________________________
Fear is the path to the dark side.

Разбирам, да. въпреки че има мнения, още няма да навредят. Темата е интересна, пишете.
Един проект от създателите на Your Crossroad of Hopes - http://Book.CrossroadBg.com/
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
Tea
Знаещ
Мнения: 486
Регистриран: вт авг 23, 2005 9:11
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Tea » пон ное 28, 2005 16:42

Ха! знаеш ли, имам си цяла тетратка с недуразумения от Библията, извадени само на първи прочит. Примерно След като Кайн убива Авел той отива някъде си и се жени за момиче от друго племе. Опааааааа чакай, нали уж Адам и Ева бяха първите? Явно имат някакви чуждоземни роднини. Или момичето е извънземно. Или този, който е писал Библията, не е мислил много. Не съжалявам за написаното до тук, да подчертая. Пефектното средство за манипулация на хората, нали? Само да я бяха поизпипали малко...не са знаели че ще се родят такива гадове като нас, дето да се съмняват. И само още нещо...награда 500 усмивки за онзи, който ми даде обоснован отговор как след като в Ада отива душата на човека, мъченията там са физически. Браво за темата.
Ако си гледаш в краката, вървиш с наведена глава. Ако внимаваш във всичко, нищо не става както трябва. Ако нямаш нищо, нямаш какво да губиш. Ако имаш всичко нямаш за какво да живееш. Не преживявай - живей. There is no other way.

Willow
Знаещ
Мнения: 361
Регистриран: пон окт 31, 2005 14:43
Местоположение: In a world of nothingness

Мнение от Willow » вт ное 29, 2005 1:46

Tea написа:Ха! знаеш ли, имам си цяла тетратка с недуразумения от Библията, извадени само на първи прочит. Примерно След като Кайн убива Авел той отива някъде си и се жени за момиче от друго племе. Опааааааа чакай, нали уж Адам и Ева бяха първите? Явно имат някакви чуждоземни роднини. Или момичето е извънземно. Или този, който е писал Библията, не е мислил много. Не съжалявам за написаното до тук, да подчертая. Пефектното средство за манипулация на хората, нали? Само да я бяха поизпипали малко...не са знаели че ще се родят такива гадове като нас, дето да се съмняват. И само още нещо...награда 500 усмивки за онзи, който ми даде обоснован отговор как след като в Ада отива душата на човека, мъченията там са физически. Браво за темата.
Ами аз мисля че в библията пише че душата ти ще стене в агония,но може и да греша.
Но мисля че тея изображения които показват ада имам предвид картините с огньовете и хората в тях са нарисувани така защото все още никой не знае как да нарисува душа...
Someone to face the day with, someone I'll always laugh with... Even at my worst I'm best with you...

Потребителски аватар
Gab4o
Разбиращ
Мнения: 1810
Регистриран: пет юни 10, 2005 18:46
Местоположение: Around the World, Where the Heart Belongs, Venezia
Контакти:

Мнение от Gab4o » вт ное 29, 2005 1:51

Willow написа:
Tea написа:Ха! знаеш ли, имам си цяла тетратка с недуразумения от Библията, извадени само на първи прочит. Примерно След като Кайн убива Авел той отива някъде си и се жени за момиче от друго племе. Опааааааа чакай, нали уж Адам и Ева бяха първите? Явно имат някакви чуждоземни роднини. Или момичето е извънземно. Или този, който е писал Библията, не е мислил много. Не съжалявам за написаното до тук, да подчертая. Пефектното средство за манипулация на хората, нали? Само да я бяха поизпипали малко...не са знаели че ще се родят такива гадове като нас, дето да се съмняват. И само още нещо...награда 500 усмивки за онзи, който ми даде обоснован отговор как след като в Ада отива душата на човека, мъченията там са физически. Браво за темата.
Ами аз мисля че в библията пише че душата ти ще стене в агония,но може и да греша.
Но мисля че тея изображения които показват ада имам предвид картините с огньовете и хората в тях са нарисувани така защото все още никой не знае как да нарисува душа...
ам не може да цитираме само каквото ни изнася на момента от Библията...това е много сериозно `четиво` и не бива шега..дайте да не я използваме по този начин Библията ;]
Един проект от създателите на Your Crossroad of Hopes - http://Book.CrossroadBg.com/
Изображение
Изображение

^Loki^
Търсещ
Мнения: 56
Регистриран: чет мар 24, 2005 21:18

Мнение от ^Loki^ » вт ное 29, 2005 3:53

Всички вярвам сте чували изказвания от типа "душата ти ще гори в ада".
Дори в библията мисля че има такива.
Е, тук пак изниква въпроса, ако душата е нещо нематериално, което неможе да се види или докосне, ако е, да речем някаква енергия, е как, питам аз, тя ще гори? Както знаем горенето е ускорено окисление на дадено ВЕЩЕСТВО, при което се отделя топлина.
Енергията не гори.

А сега нещо още по-любопитно...
Нали всички знаем че адът има "порта" (врата, вход). Това значи че той представлява определено количество ЗАТВОРЕНО пространство(щом като има вход). Ако беше безкраен, това щеше да значи че колкото и да вървиш, няма да можеш да достигнеш до мястото където той граничи със земята, защото границата предполага някаква крайност (безкрайността няма край и начало).
Искам да кажа че адът разполага с КРАЕН обем. Е, да попитам, просто от любопитство, какво ще стане като адът "отеснее" и му свърши мястото?
Можеби ще се излее на земята? Да ама така ще пострадат всички хора, вкючително и тези които са вярващи, защото те живеят на същата тази земя. Тогава какъв е смисълът да вярваме, след като, когато настъпи този ад на земята, всички ще си го отнесем?

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта