Да си продадеш душата...

Пътя се раздели за добро или лошо... Ти по кой пое?
Отговори
Vassil
Администратор
Мнения: 1570
Регистриран: съб фев 14, 2004 0:54

Да си продадеш душата...

Мнение от Vassil » вт апр 06, 2010 9:03

Кога човек продава душата си? Вие за какво бихте продали душата си? Смятате ли душата си за ценна?

Потребителски аватар
anahata
Намиращ
Мнения: 171
Регистриран: пон май 14, 2007 15:29

Душата като ценност и опит

Мнение от anahata » пет апр 09, 2010 18:20

Изкушавам се да цитирам един известен поет:
"Аз не живея: аз горя. Непримирими
в гърдите ми се борят две души:
душата на ангел и демон. В гърди ми
те пламъци дишат и плам ме суши..."
Има литературен опит в продаването на душата, това е продаването й на Дявола, от което има и нелеки последствия. И в живота има за какво да се продадем: за власт, за пари, за материални облаги...А това са все нетрайни, временни преимущества...да не забравяме, всичко спечелено един ден се губи.

Ако душата е безсмъртна, заслужава ли си лекомислието да се продава? Продажбата е свързана с определени изкушения, нездравословни за душата...Съвестта ни е коректив, тя ни дава знанието и усещането за това, как да постъпваме. Ако се вслушваме в гласа на съвестта, едва ли ще унижим себе си, като направим душата си обект на сделка. Знам, че един ден ще загубя своето тяло, но не съм наясно какво ще стане с душата ми. Искам обаче да спя спокойно. За мен грижата за душата е от първостепенна важност, това усещане, че не съм изменила на принципите си, че има значение как живея, как работя, как общувам с хората.

Vassil
Администратор
Мнения: 1570
Регистриран: съб фев 14, 2004 0:54

Мнение от Vassil » чет сеп 30, 2010 13:26

Любопитно нещо застъпи anahata. Ще продължа в този дух.
Човек може да предаде себе си по безкрайно много различни начина. Да прави компромис след компромиси със себе си. Понякога е достатъчен и само един и всичко да е изгубено.
Може да предаде себе си или някой друг. Да излъже себе си или друг. И т.н. все неща които касаят това което си и макар да се отнасят привидно за друг се отнасят и за човека който го прави.
Ние имаме грижата да се развиваме по един или друг начин. За останалото и аз ще повторя и допълня едно изречение на anahata:
Искам обаче да спя спокойно и за момента това е факт. Без хапчета и без уговорки със тялото ми.

Потребителски аватар
anahata
Намиращ
Мнения: 171
Регистриран: пон май 14, 2007 15:29

Мнение от anahata » съб окт 02, 2010 7:46

За кризата, личностна и световна, за гузните съвести, за печалбите и свързаните с тях загуби и компромиси, за това, че егоистичните интереси на корпорациите и техните собственици мачкат обикновения човек; за това, че винаги има последствия за човешките дела и избори, ще допълня: Съобщение (Reuters): В САЩ се самоуби Д. Макдоналд, ген. директор на компанията и управляващ паричните средства на семейство Рокфелер. В началото на световната икономическа криза се самоубиха президента на френския отдел на Coca-Cola – Жан Багар, фин. директор на Freddie Mac – Д. Келерман, главата на крупните в САЩ компании за недвижими имоти Sheldon Good – С.Гуд и много други.

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост